Orthodontie

Iedereen verdient een mooie glimlach

OOrthodontie

Orthodontie legt zich toe op de correctie van de onregelmatige stand van tanden en kaken, zowel bij kinderen als volwassenen.

Behandelingsverloop

Na uitgebreid onderzoek aan de hand van afdrukken van het gebit, radiografieën en klinische foto’s van het gelaat wordt een behandelplan opgemaakt. 
Op een vervolgafspraak vindt de planbespreking plaats.
Het behandelplan wordt uitgebreid besproken. Er wordt overlopen welk type van beugel(s) nodig is, hoe lang de behandeling zal duren en welke de bijbehorende kosten zijn voor een orthodontische behandeling. Op dit moment wordt de ingevulde aanvraag voor het ziekenfonds meegegeven. De aanvraag moet voor de 15e verjaardag gebeuren anders is er geen tegemoetkoming meer mogelijk.

Hieronder worden enkele beugels beschreven die in de praktijk regelmatig geplaatst worden.

Losse beugel

De losse plaat wordt gebruikt voor kleine afwijkingen. De losse beugel wordt meestal gebruikt bij behandelingen tijdens het wisselgebit. Deze uitneembare beugel wordt ook gebruikt als nachtapparatuur na een orthodontische behandeling.

RPE

Rapid palatal expander of verbredingsbeugel. Dit apparaat zit vast op een aantal tanden in de bovenkaak. Door het opendraaien van een schroef met een klein sleuteltje wordt de bovenkaak telkens een stukje breder gemaakt. 

Functionele apparatuur

Deze uitneembare beugel of blokbeugel wordt gedragen om de onderkaak bij jonge kinderen naar voren te duwen. Gedurende 7 tot 9 maanden moet de beugel dag en nacht gedragen worden. Nadien wordt de draagtijd van de beugel afgebouwd.

Vaste apparatuur

De blokjes worden aan de tanden vastgemaakt en worden op het einde van de behandeling verwijderd. 
Tijdens de behandeling met blokjes moeten soms elastiekjes gedragen worden om bepaalde tanden te laten verschuiven. 
Het grondig poetsen van de tanden is tijdens deze behandeling van groot belang!
Verschillende types blokjes:
  • Metalen blokjes met elastiekjes
  • Metalen blokjes met slotjes
  • Keramische (doorzichtige) blokjes

Kaakoperaties

Wanneer bijvoorbeeld een onderkaak te ver naar achter of naar voor ligt, kan een gecombineerde ortho-chirurgische behandeling nodig zijn. Dit gebeurt op het einde van de groei of op volwassen leeftijd. Het gelaat wordt door deze gecombineerde behandeling harmonieuzer gemaakt.

Nuttige info (FAQ)

Algemeen

Voor annulaties vragen wij u vriendelijk ons ten minste 24u op voorhand te verwittigen. Zonder verwittiging zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.

Het is zeer belangrijk om de tanden heel goed te poetsen tijdens de orthodontische behandeling. Pas de poetstechniek, aangeleerd na de plaatsing van de blokjes, minimum drie keer per dag, toe. Gebruik dagelijks de interdentale borsteltjes. Wanneer er immers plaque en voedselresten achterblijven rond de blokjes is de kans op gaatjes en witte vlekken groter.

Pijnklachten
/ urgenties

Dit kan je bedekken met een stukje was. Een dunne draad kan je proberen af te knippen met een nagelknipper. Bij aanhoudende klachten neem je best contact op met de praktijk.

Bewaar het zorgvuldig en breng het mee op je volgende afspraak.

Laat het gewoon zitten tot de volgende afspraak. Stop met het dragen van elastiekjes.

Trek het draadje zeker niet verder los en gooi de draad zeker niet weg. Neem snel contact op met de praktijk. De assistente probeert je zo snel mogelijk een afspraak te geven om het draadje vast te zetten.  Als een retentiedraad stuk gaat, kunnen de tanden vrij snel verplaatsen.  

M

Maak een afspraak

Bel 056 60 56 76
Tandartsenpraktijk Glazuur
Openingsuren praktijk
Ma-Di-Woe
08u30-12u00 | 13u00-19u00
Do
08u30 - 12u00
Vrij
08u30-12u00 | 13u00-18u00
Za-Zo
Gesloten
Wachtdienst
09 033 99 69